Roślina, która ma działania przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, zaspakajające i lecznicze brzmi jak fantastyka? A jednak to prawdziwe!
Sok z owoców noni posiada te wszystkie właściwości. A czym właściwie jest?
Jest to krzew, który osiąga wysokość około 5 metrów, ma duże zielone liście i zielone owoce, który pod czas dojrzewania stają się coraz bardziej żółte. Rosną w wilgotnym i ciepłym klimacie, czyli można je spotkać na wyspach Pacyfiku, w Australii, Indiach oraz Chinach. Ale dobrze znoszą także suchy i chłodny klimat, więc można je hodować w Polsce.
Noni nazywano kiedyś aspiryną starożytności.
Posiada ona wiele właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Ale jak je spożywać? Owoce z morwy indyjskiej, tak je nazywano w krajach z których pochodzi, są bardzo cierpkie, a im bardziej dojrzewają tym mają gorszy zapach. Najlepiej używać je jako dodatek do koktajli witaminowych w połączeniu z innymi egzotycznymi owocami i wodą kokosową, lub zażywać w formie soku. Bardzo ważnym jest pamiętać o zalecanej dziennej dawce, która wynosi około 30-40 ml dziennie przed posiłkiem.